Skip to content Skip to footer

Avatar
Log In
Please consider registering
Guest
Forum


PretraživanjeOpcije forumaMinimalna dužina: 3 slova / Maksimalna dužina slova: 84 slova
Registracija Lost password?
sp_TopicIcon
Namjenska Industrija
RSS
Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
1
October 19, 2020 - 12:23 am

U FBiH kreće proizvodnja novih minobacača i zaštitne opreme

Na prostoru Federacije BiH uskoro bi se mogla realizirati dva nova projekta iz područja namjenske industrije, a to su minobacač u verziji s nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policijske i vojne snage.

Na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije dala je zeleno svjetlo za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm – Standard, minobacača 60 mm – Comando i minobacač 81/82 mm – Standard, koji se odnosi na uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem privrednlom društvu "BNT-Holding" d. d. Novi Travnik, piše Večernji list.

Radi se o jednoj od firmi koja posluje u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem juna dala saglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz grupe proizvoda ML2.

Inače, ovo poduzeće prije toga obratilo se Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije tražeći uvođenje proizvodnje uz dostavljen cjelovit elaborat o osposobljenosti društva za proizvodnju i remont NVO privrednog društva "Bratstvo-Holding" d. d. s prijedlogom projekta razvoja minobacača 60 mm – Standard, minobacača 60 mm — Comando i minobacača 81/82 mm — Standard.

Ocijenjeno je kako društvo raspolaže potrebnim ljudskim, kadrovskim i tehničkim potencijalom u cilju razvijanja i proizvodnje minobacača iz grupe proizvoda ML2. Društvo će sa spomenutim proizvodnim programom dodatno osnažiti razvoj namjenske industrije i upotpuniti asortiman usluga iz djelatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Istovremeno, Vlada je dala saglasnost privrednom društvu "Danial S" d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje zaštitnih/balističkih prsluka i štitnika za vojne i policijske snage u postojećem privrednom društvu iz zajedničke liste oružja i vojne opreme.

Ova saglasnost služi za dobivanje dozvole koju izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu s odredbama čl. 3. i 7. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Inače, ova dva projekta samo su jedan od primjera koji pokazuju intenziviranje aktivnosti na daljnjem razvoju namjenske industrije, koja je, podsjećamo, prošle godine izvezla oružja i municije u vrijednosti od oko 213 miliona maraka, što je oko osam miliona više nego 2018. godine.

https://faktor.ba/vijest/u-fbi.....reme/92449

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
2
November 9, 2020 - 11:02 pm

BiH i Turska formirale tim za saradnju u namjenskoj industriji

 
 
Image Enlarger

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i njegovi saradnici posjetili su danas Predsjedništvo odbrambene industrije Republike Turske gdje su održali sastanak sa zamjenikom predsjednika namjenske industrije Republike Turske Mustafom Sekerom.

 

Prilikom ovog susreta, koji je samo jedan u nizu za vrijeme premijerove posjete Republici Turskoj, analizirana je dosadašnja saradnja za koju je rečeno da je na izvrsnom nivou.

Također je razgovarano i o potencijalno novim zajedničkim projektima, a formiran je i tim koji bi vodio buduće aktivnosti u kojem su po dva člana iz Federacije BiH i Turske.

Dogovorena je i uzvratna posjeta predstavnika turske odbrambene industrije Federaciji Bosne i Hercegovine, koja bi trebala biti realizovana u narednom mjesecu.

Zainteresovani za investiranje u BiH

U poslijepodnevnim satima premijer Novalić će posjetiti kompaniju Doa Konsalting d.o.o., koja već tri godine posluje u BiH. Tu će prisustvovati i predstavnici kompanije CEO Tarim, koja je zainteresovana za investiranje u plasteničku proizvodnju povrća pomoću termalnih voda.

Na istom sastanku se očekuje i prisustvo predstavnika kompanije Siyah Kalem koja planira prezentirati svoje kapacitete i koja je raspoložena za investiranje u BiH. Planirana je i prezentacija IT kompanije Mia Teknoloji, koja je također zainteresovana za ulaganje u BiH.

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
3
November 9, 2020 - 11:13 pm

U FBiH počinje proizvodnja minobacača i pancira

U FBiH počinje proizvodnja minobacača i panciraImage Enlarger
SARAJEVO - Na prostoru Federacije BiH uskoro bi mogla da se realizuju dva nova projekta iz područja namjenske industrije.
U pitanju su minobacač u verziji sa nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policiju i vojne snage, piše "Večernji list BiH".

Na jednoj od prethodnih sjednica, Vlada Federacije dala je "zeleno svjetlo" za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm - Comando i minobacač 81/82 mm - Standard, koji se odnosi na uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem privrednom društvu “BNT-Holding” d. d. Novi Travnik.

Radi se o jednoj od kompanija koje posluju u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem juna dala saglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz grupe proizvoda ML2, navodi list.

https://www.nezavisne.com/nauk.....ira/613693

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
4
November 9, 2020 - 11:22 pm
[Image Can Not Be Found]

Vojna industrija – vodeća izvozna grana bosanskohercegovačke privrede

Amir Sužanj, Sarajevo

Na vojnom međunarodnom tržištu pojavio se novi bosanskohercegovački proizvod. Poznata kompanija namjenske industrije, Tehničko-remontni zavod Hadžići, izvezao je prvi kontingent ručnog bacača RPG. Riječ je o oružju za koje interesovanje pokazuju brojne zemlje, prvom oružju koje je kompletno dizajnirala bosanskohercegovačka namjenska industrija.

Ručni raketni bacač RPG 7 bosanskohercegovačke proizvodnje preko noći je postao jedno od najtraženijih pješadijskih oružja na međunarodnom tržištu oružja, a prve količine izvezene su iz Tehničko-remontnog zavoda u Hadžićima kod Sarajeva u Slovačku. Ovo oružje kalibra 40 milimetara proizveli su domaći stručnjaci i, što je posebno zanimljivo, penzionisani uposlenici te kompanije sa ogromnim iskustvom. To je posljednji u nizu proizvoda, koji se sa proizvodnih traka isporučuje na strano tržište. 95 posto proizvodnje ide u izvoz, a bh-namjenska industrija ima prednosti kakve većina drugih zemalja ne posjeduje – standarde oba nekadašnja hladnoratovska bloka, potvrđuje vojni stručnjak Nedžad Ahatović: „Mi izvozimo i u zemlje (nekadašnjeg) Varšavskog ugovora i u zemlje NATO pakta i u ostale zemlje skoro na sve kontinente. To uopšte nije ništa sporno što se tiče naše namjenske industrije jer je prepoznat kvalitet.“

Vojna industrija – vodeća izvozna grana bosanskohercegovačke privrede

03:35 Min. Verfügbar bis 29.01.2021

Iskustvo predratnih kadrova i stručnjaka

Do prije desetak godina preduzeća namjenske industrije bila su na koljenima, dijelila su sudbinu mnoštva propalih firmi, ali su programi, prije svega Vlade Federacije, promijenili stanje. Danas se proizvodi namjenske industrije izvoze u više od 45 zemalja svijeta, jedanaest kompanija u većinskom vlasništvu Vlade Federacije je u posljednje četiri godine ostvarilo prihod veći od 850 miliona maraka, odnosno 425 miliona eura. Najveći dio tih prihoda ostvaren je izvozom pješadijske, artiljerijske i tenkovske municije, a proizvode se i visokokvalitetne haubice i druga artiljerijska oruđa, eksplozivi i optički proizvodi. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nedavno je, doduše na jednom stranačkom skupu, potvrdio važnost dostignuća namjenske industrije: „Mi smo gotovo završili proizvodnju samohodnih haubica kalibra 155 milimetara, proizvodnju puške, imamo nove RPG-ove. Naše granate danas, umjesto 20 kilometara, lete 42, idemo na 50 kilometara. Gradimo fabriku baruta. Mislim da će iz naših fabrika izaći borbeni transporteri.“

Kupci isključivo legalne vlade i kompanije

Izvoz proizvoda vojne industrije u svakoj zemlji jedno je od najosjetljivijih područja, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Renomirani vojni stručnjaci tvrde kako je izvoz potpuno u skladu sa međunarodnim zakonskim okvirima. Bh firme, koje su u većinskom vlasništvu države, kako kaže ugledni balistički ekspert, član brojnih vladinih komisija, Berko Zečević, dužne su da se pridržavaju propisa: „Postoje jasni međunarodni propisi, koje definiraju Evropska Unija, Ujedinjene Nacije i Sjedinjene Američke Države i Bosna i Hercegovina izvozi u one zemlje gdje ne postoji nikakva dilema o tome da li se smije ili ne smije izvoziti u te zemlje. Sve je strogo regulisano. Imate Direkciju za namjensku industriju Bosne i Hercegovine, koja kontroliše funkcionisanje i rad vojne industrije, a imate i državno Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, koje generalno daje dozvolu za izvoz, odnosno pregleda ugovor da li postoji certifikat u skladu sa svjetskim normama. Drugi je problem da li zemlja, koja je uvezla municiju ili oružje iz Bosne i Hercegovine, kasnije izvrši, da kažem, prekršaj u smislu da ta sredstva proslijedi nekim drugima, koje ne poštuju ili zemljama koje su pod embargom.“

Najveći izvoznici kompanije u većinskom vlasništvu Vlade Federacije

Kupci bosanskohercegovačkog oružja i municije mogu biti samo legalne vlade jer se samo s njihovim odobrenjem mogu potpisati sporazumi o kupovini, a vodeće zemlje su Saudijska Arabija sa oko 27 miliona eura godišnje i Egipat sa 22 miliona eura. Tržište zavisi od trenutnih političkih i vojnih okolnosti.

Većina kompanija namjenske industrije, koje imaju status izvoznika, su iz jednog entiteta - Federacije BiH, ali to nema političke razloge. 66 posto namjenske proizvodnje bivše Jugoslavije bilo je smješteno upravo u Bosni i Hercegovini, uglavnom na području današnje Federacije. Pogoni su ostali tu, a Vlada Federacije je od 2012. godine značajno ojačala programe za namjensku industriju, dovodeći je u poziciju vodeće izvozne grane.

Stand: 29.01.2020, 18:04

https://www1.wdr.de/radio/cosm.....je100.html

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
5
November 11, 2020 - 1:47 pm

IZETBEGOVIĆ I NOVALIĆ U BUGOJNU: Nadgledali demonstraciju novih granata iz Binasa; Evo šta su poručili (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Bugojnu da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira.

Nakon demonstracije nove granate koju proizvodi bugojanski BINAS, Izetbegović je rekao da će svi koji nemaju dobre namjere prema BiH sada dobro razmisliti te je čestitao svima koji su učestvovali u njenom razvoju.

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je u zadnjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Dodao je da je plan da ta industrija u naredne četiri godine poraste još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM.

- Potražnja za naoružanjem u svijetu stalno raste, posebno za konvencionalnim, u čijoj proizvodnji mi imamo tradiciju - naveo je Novalić.

Demonstraciji je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je čestitala rukovodstvu BINAS-a na značajnim proizvodima koje su predstavili.

 

 
Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
6
November 11, 2020 - 1:58 pm

admin said

IZETBEGOVIĆ I NOVALIĆ U BUGOJNU: Nadgledali demonstraciju novih granata iz Binasa; Evo šta su poručili (VIDEO)

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Bugojnu da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira.

Nakon demonstracije nove granate koju proizvodi bugojanski BINAS, Izetbegović je rekao da će svi koji nemaju dobre namjere prema BiH sada dobro razmisliti te je čestitao svima koji su učestvovali u njenom razvoju.
Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da je u zadnjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika.

Dodao je da je plan da ta industrija u naredne četiri godine poraste još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM.

- Potražnja za naoružanjem u svijetu stalno raste, posebno za konvencionalnim, u čijoj proizvodnji mi imamo tradiciju - naveo je Novalić.

Demonstraciji je prisustvovala i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je čestitala rukovodstvu BINAS-a na značajnim proizvodima koje su predstavili.

 

 

  

Sjajan video. Dobar ovaj Binas. Golemo!

Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
7
November 12, 2020 - 10:23 am

OVO SU IMPRESIVNE BROJKE NAMJENSKE INDUSTRIJE FBiH: Zbog ovoga su nervozni Čović i Vučić

U Izetbegovićevoj izjavi da će svi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH, sada dobro razmisliti, pronašli su se HDZ BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Bugojnu "da je svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira", naišla je na nervozne reakcije Beograda i HDZ-a BiH.

U Izetbegovićevoj izjavi da će svi oni koji nemaju dobre namjere prema BiH, sada dobro razmisliti, pronašli su se HDZ BiH i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić jučer je iznio podatak da je u posljednjih pet godina namjenskoj industriji posvećena posebna pažnja te je i njen obim povećan za tri puta, čime je izrasla u jednog od najboljih izvoznika, pišu Vijesti.ba.

altImage Enlarger

Naime, nakon 20 godina haosa, namjenska industrija u mandatu aktuelne Vlade FBiH postala je jedna od najprofitabilnijih grana privrede.

Vijesti.ba donose brojke koje govore o pravom usponu od 2015. godine - rast prihoda je udvostručen, iz gubitaka se prešlo u dobit, povećan je broj zaposlenih, bilježi se stalni rast proizvodnje i izvoza, a firme iz ove oblasti uživaju svjetski ugled.

Broj društava u namjenskoj industriji je od 2015. smanjen za tri, sa jedanaest društava na osam ("Igman", "Pretis", "Ginex", "Binas", "Zrak", BNT TMiH, "Uni Group" i TRZ). Prema podacima za 2019. godinu, svih osam društava je poslovalo profitabilno. Prosječni godišnji prihodi su povećani za više od dva i po puta sa stabilnim trendom rasta, a broj zaposlenih je rastao u skladu sa povećanjem ukupnog prihoda.

altImage Enlarger

Godine 2012. i 2013. samo su tri preduzeća poslovala pozitivno, dok je taj broj u dvije naredne godine bio četiri. Već 2016. broj preduzeća koja posluju pozitivno popeo se na sedam, a 2017. i 2018. samo jedno preduzeće nije poslovalo pozitivno. Smanjenje broja društava istovremeno je postiglo efekt poboljšanja učinka, o čemu svjedoči podatak da su sva preduzeća u prošloj godini poslovala pozitivno.

Kada je u pitanju neto dobit, brojke govore da je u periodu od 2011. do 2014. godine industrija bilježila gubitak od više od 35 miliona KM. Od 2015. do 2019. godine, namjenska industrija bilježi neto dobit od više od 153 miliona KM, a samo u prošloj godini dobit je bila više od 35 miliona KM.

altImage Enlarger

Stabilan i kontinuiran rast prihoda bilježi se od 2015 godine. Prosječni i ukupni prihodi u posmatranom periodu su utrostručeni. U periodu od 2011. do 2014. prihodi su bili 344 miliona KM, dok se od 2015. do 2019. bilježe poslovni prihovi od više od milijardu i 160 miliona KM.

https://www.slobodna-bosna.ba/.....uchic.html

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
8
November 13, 2020 - 11:10 pm

Još jedna jako dobra vijest - usprkos pandemiji izvoz iz namjenske industrije prelazi planirani iznos! 💪

BiH povećala prodaju naoružanja, najviše kupuju Egipat, Saudijska Arabija i SAD

Prije 21h

Image Enlarger
FOTO: FENA

U prvih devet mjeseci tekuće godine Bosna i Hercegovina je izvezla više od tri i pol miliona kilograma oružja i municije u vrijednosti od 127 miliona konvertibilnih maraka - KM (63,5 miliona eura)

 

U prvih šest mjeseci 2020. godine kompanije iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) bilježe povećanu prodaju naoružanja i vojne opreme.

Ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić za Radio Slobodna Evropa objašnjava da je u ovom periodu zabilježeno povećanje prihoda za devet posto, iako su četiri od sedam kompanija koje proizvode naoružanje i municiju bile zatvorene na određeno vrijeme, zbog korona virusa i širenja zaraze među zaposlenima.

„Sve smo to sustigli i nadamo se da ćemo do kraja godine, ako ne bude nekih velikih odstupanja, ostvariti plan sto posto, možda čak blago i prebaciti, ali ne zavisi sve od nas. Zavisi od stanja zemalja koje preuzimaju naše proizvode“, navodi Džindić.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, proizvode namjenske industrije iz BiH u prvom redu preuzimaju Egipat i Turska.

U prvih devet mjeseci tekuće godine Bosna i Hercegovina je izvezla više od tri i pol miliona kilograma oružja i municije u vrijednosti od 127 miliona konvertibilnih maraka – KM (63,5 miliona eura).

Egipat je od početka 2020. godine do kraja septembra iz BiH uvezao naoružanje i vojnu opremu u iznosu od jedne tone i 114.727 kilograma, u vrijednosti od 41.833.207 maraka (20 miliona eura). Drugi najveći uvoznik bh. municije jeste Saudijska Arabija, potom Sjedinjene Američke Države, Turska, Švicarska, Češka Republika, Kuvajt, Alžir, Bangladeš i Irak, podaci su Vanjskotrgovinske komore.

Ministar Džindić kaže da neke zemlje traže da se informacije ne iznose javno, ali da sve zemlje s kojima kompanije iz FBiH rade po zakonu i procedurama koje su prethodno definirane, uz pribavljanje svih suglasnosti i dozvola, te provjera sigurnosnih agencija.

„Dakle, niti jedan ugovor se ne može sklopiti s nekom sumnjivom zemljom, sumnjivom kompanijom ili kompanijom ili zemljom s crne liste. Vrlo mali promet u odnosu na ukupan promet ostvarujemo između kompanija“, objašnjava ministar.

NAJBRŽE RASTUĆA GRANA INDUSTRIJE

Za vojnog analitičara Nedžada Ahatovića značaj i korist namjenske industrije vidljiv je najprije o odnosu uloženog i dobivenog.

Image Enlarger

Demonstracija nove granate koju je proizvela kompanija BINAS iz Bugojna

„Na uloženih 100 miliona maraka (50 miliona eura), imate negdje 116 miliona maraka u povratnom (58miliona eura), u reemisiji novca, kad se radi o namjenskoj industriji. Namjenska industrija je prošle godine imala oko 43 miliona maraka (21,5 miliona eura) čiste dobiti. Negdje oko 305 miliona prihoda (152,5 miliona eura), od čega je 260 miliona (130 miliona eura) izvoza. To je jedna od najbrže rastućih grana industrije u Federaciji, odnosno u BiH općenito“, kaže Ahatović za RSE.

Napredak namjenske industrije u BiH bilježi se postupno od 2015. godine.

Industrija koja je nekad bila jedna od vodećih u BiH, za vrijeme bivše Jugoslavije, skoro je uništena tokom rata u Bosni i Hercegovini. Do 1992. godine, primarni kupci oružja i vojne opreme, koja se proizvodila u BiH, bili su uglavnom zemlje Bliskog Istoka, među kojima se izdvajao Irak, ali i Indija, te afričke zemlje poput Libije, Ugande, Somalije.

Danas u ovoj oblasti radi oko 3.500 ljudi i smatra se perspektivnom granom industrije u BiH.

Ministar Džindić kaže da su u periodu 2010. – 2015. godine firme kojima je upravljala Vlada FBiH uglavnom bili gubitaši, radnici su često bili u štrajku, nisu isplaćivane plaće. Preokret posljednjih godina vidi kao mogućnost da ova industrija utječe na ukupan ekonomski rast BiH.

„Podatak da smo preuzeli namjensku industriju sa sveukupnim prometom ili prihodom od 112 miliona KM (56 miliona eura), da je prošla godina završena sa 340 miliona KM (170 miliona eura), kad saberemo privatna i javna poduzeća. Današnji podaci su da imamo blizu 3.500 zaposlenih u sektoru namjenske industrije, to je nekih 1.000 radnih mjesta više u periodu od četiri godine“, kaže Džindić.

Za vojnog analitičara Ahatovića dobri rezultati su znak da država treba posvetiti ovoj industriji daleko veću pažnju.

„U smislu stranih ulaganja, u smislu domaćih ulaganja, domaćih investicija kad je u pitanju namjenska industrija. To je jedna od najprofitabilnijih grana industrije kojoj treba posvetiti pažnju i na osnovu koje se mogu razvijati i ostale industrijske grane u Federaciji BiH. Zbog toga je to vrlo bitan segment i zato je ona kao industrijska grana vrlo bitna, ne samo za Federaciji, već za cijelu BiH“, naglašava Ahatović.

Ministar Džindić pojašnjava da je ovogodišnje poslovanje uspješno zahvaljujući, između ostalog, i ugovorima iz 2019. godine, kad nije bilo pandemije. Planiranje za iduće godine, kaže, nosi dozu straha.

„Kao i svi koji se bave bilo kakvom proizvodnjom imamo prisutan strah kako i koje ugovore potpisati za 2021. i neki naredni period. Imamo potpisano mnogo ugovora za 2021. i 2022. i 2023., ali uvijek težimo da se ti kapaciteti popune do kraja. Nastojimo raditi tako da ostane neki kontinuitet sigurne i stabilne proizvodnje i naravno prodaje“, kaže ministar Džindić.

NAMJENSKA INDUSTRIJA KAO GARANT MIRA?

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je ove srijede (11. novembra) tokom demonstracije nove granate koju je proizvela kompanija BINAS iz Bugojna, izjavio kako je „svaki napredak bh. namjenske industrije novi garant mira“. Dodao je da će „svi koji nemaju dobre namjere prema BiH sada dobro razmisliti“.

Iako nije želio izravno komentirati ovakve izjave predsjednika SDA, vojni analitičar Ahatović kaže da bi bilo bolje da političari više ulažu u industriju, nego da je koriste za ostvarivanje političkih ciljeva.

„Ono što mogu komentirati jeste da ne bih rekao da je namjenska industrija garant mira, već a treba da posluži za privredni razvoj, za nastup na trećim tržištima, zajednički nastup sa zemljama regiona. To je jedna industrija koja ima veliku perspektivu razvoja i koja se ne treba koristi tako za neke političke ciljeve, stjecanje političkih poena, već za privredni i ekonomski razvoj kojem svi težimo“, potcrtao je Ahatović.

Kompanije koje se bave namjenskom industrijom u najvećem broju su dijelom u vlasništvu vlada. Riječ je o modelu prema kojem je neka vlada većinski vlasnik, a kompanijom upravlja ugovornik.

U izvještaju Europske komisije za BiH iz oktobra 2020. godine stoji da zakon o politici izravnih stranih ulaganja ne osigurava jednak tretman stranih i domaćih fizičkih osoba za stjecanje imovine.

„Entitetski zakoni o stranim ulaganjima još uvijek predviđaju da je maksimalno 49 posto stranog vlasništva dopušteno za tvrtke koje posluju u medijskim poslovima i vojnoj industriji, osim ako, u slučaju opravdanog interesa, entitetska vlada ne donese odluku da premaši 49 posto temeljnog kapitala za takav udio u tvrtki koja djeluje u sektorima pod ograničenjem. Stoga ograničenje ostaje na snazi i možda neće biti u skladu sa zahtjevima EU o slobodnom kretanju kapitala“.

Image Enlarger

Kad je riječ o kontroli naoružanja, kao i jačanju režima praćenja naoružanja i vojne opreme, BiH je nastavila sudjelovati u misijama EU za upravljanje krizama.

„U narednoj godini, BiH bi trebala posebno razviti zahtjeve za označavanje postproizvodnje za oružje namijenjeno za deaktiviranje u skladu sa standardima EU, poboljšati sljedivost zaplijenjenog i oduzetog oružja, osobito izmjenama i dopunama Zakona o označavanju kako bi se obuhvatile ove vrste vatrenog oružja“, navodi se u Izvještaju EK-a.

U Federaciji BiH djeluje 12 fabrika municije i naoružanja. Pet ih je u privatnom vlasništvu – Pobjeda Technology, Pobjeda Rudet i AC Unity iz Goražda (na istoku BiH), Koteks iz Tešnja ( na sjeveru BiH) i Guma-co iz Bugojna (srednja BiH). Najveće fabrike u vlasništvu Vlade FBiH su Binas iz Bugojna, BNT-TMiH iz Novog Travnika, Unis Ginex iz Goražda, Igman iz Konjica (jug BiH), Pretis iz Vogošće kod Sarajeva, Vitezit iz Viteza (srednja BiH) i Zrak iz Sarajeva.

U Republici Srpskoj djeluju fabrike Kosmos iz Banje Luke, Tehničko-remontni zavod Bratunac (istok BiH) i Orao iz Bijeljine (istok BiH).

Predviđanja Vlade FBiH kad je riječ o namjenskoj industriji za naredne četiri godine su da bi ona mogla porasti još tri puta, na vrijednost od 500 miliona do milijardu KM (250 do pola milijarde eura).

Iz Vlade Federacije BiH najavljuju i kako je nekoliko projekata u fazi implementacije, od čega su četiri značajna. Riječ je o finalizaciji samohodne haubice koja će biti izvezena iz Bosne i Hercegovine do Nove godine.

 
Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
9
November 26, 2020 - 9:05 am

Namjenskoj industriji 2,7 miliona KM kako bi se povećala zaposlenost

 
Image Enlarger
Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih finansiranju razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije, u iznosu od 2.700.000 KM.
 
Opći cilj ovog programa je razvoj privrednih društava iz oblasti namjenske industrije, poboljšanje i uvođenje novih rješenja u proizvodne procese, poboljšanje ekonomičnosti, osiguranje kvalitete i povećanje njihove konkurentnosti, koja za rezultat ima snažan, konkurentan i izvozno orjentisan sektor.
Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljeni pogoni za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.

Grant sredstava će biti dodijeljivana za usaglašavanje proizvoda sa zahtjevima tehničkih propisa, razvoj tehnoloških procesa i proizvoda, razvoj proizvodnje, repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, kao i za infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa.

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
10
November 26, 2020 - 9:07 am

KBS1 said

Namjenskoj industriji 2,7 miliona KM kako bi se povećala zaposlenost

 
Image Enlarger
Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava utvrđenih u razdjelu 17. Budžeta FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, namijenjenih finansiranju razvojnih projekata u FBiH iz oblasti namjenske industrije, u iznosu od 2.700.000 KM.
 
Opći cilj ovog programa je razvoj privrednih društava iz oblasti namjenske industrije, poboljšanje i uvođenje novih rješenja u proizvodne procese, poboljšanje ekonomičnosti, osiguranje kvalitete i povećanje njihove konkurentnosti, koja za rezultat ima snažan, konkurentan i izvozno orjentisan sektor.
Očekivani efekti su povećanje broja zaposlenih, rast indeksa industrijske proizvodnje za sektor namjenske industrije, primjena novih naprednih tehnologija i tehnoloških postupaka, infrastrukturno osposobljeni pogoni za pokretanje novih proizvodnih procesa, razvoj novih proizvoda, modernizacija proizvodnih procesa i poboljšanje općeg privrednog stanja.
Grant sredstava će biti dodijeljivana za usaglašavanje proizvoda sa zahtjevima tehničkih propisa, razvoj tehnoloških procesa i proizvoda, razvoj proizvodnje, repariranje, remont i modernizaciju zastarjele opreme neophodne za proizvodne procese, nabavku nove opreme za proizvodnju, kao i za infrastrukturne radove na proizvodnim pogonima s ciljem pokretanja novih proizvodnih procesa.

  

Znači od prilike 200-250 novih radnih mjesta u NI. Lijepo. 

Avatar
Agora12
319 Posts
(Offline)
11
November 30, 2020 - 7:44 am

NAMJENSKA INDUSTRIJA BIH NE POSUSTAJE NI U PANDEMIJI

 

Unatoč blagom usporavanju uzrokovanom korona krizom, očekuje se da će ukupni ovogodišnji rezultati domaće namjenske industrije dostići nivo približan onima iz 2019. godine, kada je ostvarena rekordna vrijednost izvoza, veća od 240 miliona KM. Piše Armin Zeba

Nakon kratkotrajne stagnacije u 2018. godini, bosanskohercegovačka namjenska industrija lani je nastavila rast koji traje već duže od decenije. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prošla godina je za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila rekordna, sa ukupnim izvozom većim od 240 miliona KM. Najbolji izvozni rezultati ostvareni su na tržištima Saudijske Arabije (34 posto od ukupnog izvoza) i Egipta (28 posto), a najtraženiji izvozni proizvod domaće namjenske industrije, kao i u prethodnim godinama, bila je municija kalibra od 5,56 do 155 milimetara, dok su se u znatno manjim količinama i novčanoj vrijednosti izvozili eksploziv, oružje i dijelovi.

Mada je usljed pandemije došlo do blagog usporavanja izvoza, tržišna kretanja ukazuju da će, unatoč negativnim efektima pandemije korona virusa, rezultati domaće namjenske industrije i u ovoj godini biti na nivou približnom prošlogodišnjem.

Optimističke procjene

“Uticaj pandemije na ovu industriju, za razliku od većine ostalih grana privrede, nije toliko snažan, iako se očekivani godišnji rast u promatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza od 8,64 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci 2019. godine).

Međutim, ako uzmemo u obzir da je nekoliko kompanija početkom pandemije moralo privremeno prestati s radom i da je usprkos tome izvoz u kratkom roku skoro dostigao prošlogodišnje rezultate, onda sigurno možemo očekivati da će drugi dio godine biti znatno bolji.

Izvozna struktura – i po proizvodima i po tržištima, slična je prošlogodišnjoj, s tim da je primijećen značajan rast na tržištu Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske, a od novih tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš“, ističe u izjavi za Business Magazine Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Optimističke procjene o epilogu tekuće poslovne godine i nastavku pozitivnog trenda poslovanja domaće namjenske industrije prvenstveno se odnose na Federaciju BiH, gdje je locirana većina fabrika iz ove proizvodne oblasti.  Prema izvještaju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, namjenska industrija je prošle godine ostvarila ukupan prihod od 305.183.891 KM (za 6,75 posto više u odnosu na 285.873.368 KM iz 2018. godine), od čega se na prihod od izvoza odnosi 236.689.313 KM (za 12,65 posto više od 210.109.740 KM iz 2018.). Istovremeno, ukupni troškovi iznosili su 262.045.112 KM, tako da su federalna privredna društva iz oblasti namjenske industrije ostvarila zbirnu dobit od 43.110.524 KM (za 19,89 posto više od 35.959.288 KM u 2018.).

Na kraju 2019. godine, u federalnoj namjenskoj industriji bilo je zaposleno 3.513 radnika (za 167 manje nego na kraju 2018.). Ukupna potraživanja federalne namjenske industrije iznosila su 114.818.180 KM, a ukupne obaveze 195.216.154 KM. Vrijednost kapitala povećana je za 34.856.982 KM u odnosu na stanje od 31. decembra 2018. godine.

“Ostvarena dobit u 2019. godini od oko 43 miliona KM je u skladu sa planiranom, a značajno veći rezultati su ostvareni u odnosu na one planirane Strategijom razvoja namjenske industrije u FBiH za period 2012-2022. godina. Od usvajanja Strategije, namjenska industrija iz godine u godinu postiže značajan rast, koji je naročito izražen od 2016. godine do danas.

Najznačajnija ino tržišta na koje je namjenska industrija Federacije BiH vršila plasman, odnosno, prodaju svojih proizvoda u 2019. godini su Egipat, Saudijska Arabija, Turska i SAD, gdje je realizirano 65,9 posto ukupnog izvoza namjenske industrije FBiH. Zavisno od vrste traženih proizvoda, konstantno se otvaraju nova tržišta.

Vrlo traženi proizvodi namjenske industrije FBiH na svjetskom tržištu su municija  kalibra od devet do 12,7 milimetara (streljačka municija), artiljerijska i tenkovska municija te minobacači svih kalibara, od čega je najtraženija svakako streljačka municija.

Na tržište je lansiran i novi proizvod – RPG 7 (ručni raketni bacač, op.a.) kompanije Tehničko remontni zavod Hadžići“, precizira u izjavi za naš magazin Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

On ističe da su od kompanija iz ove proizvodne oblasti u prošloj godini najznačajnije poslovne rezultate ostvarili Igman KonjicPretis Vogošća i Unis – Ginex Goražde, na koje otpada 81,72  posto  ukupno realiziranog izvoza, odnosno 75,38 posto ukupnog prometa namjenske industrije Federacije BiH.

“Privredna društva koja se trenutno susreću sa odredenim poteškoćama u poslovanju jesu  Zrak d.d. Sarajevo i Tehničko remontni zavod d.d. Hadžići. Sadašnje uprave spomenutih društava su već uradile dobar posao na sredivanju stanja unutar njih, reorganizacijom poslovno-proizvodnih prostorija, utvrdivanjem stvarnog stanja poslovnog ambijenta, mogućnosti obima daljeg poslovanja , razvojem novih proizvoda, isplatom dijela nagomilanih finansijskih obaveza u dužem prethodnom periodu. Sada je sva energija usmjerena na ugovaranje novih značajnih poslova, pronalazak novih i povratak na tržišta gdje je vršen plasman proizvoda navedenih  društava, kako za proizvode iz ranijeg proizvodnog asortimana, tako i za novorazvijene artikle“, napominje Džindić.

Osvrćući se na uticaj korna krize na poslovanje federalne namjenske industrije, on konstatira da je “pandemija svakako uticala na poslovne aktivnosti privrednih društava namjenske industrije FBiH, prvenstveno zbog bojazni za zdravlje i živote uposlenika, iako su se poduzele sve neophodne i propisane mjere zaštite od korona virusa“.

“Također, problem je predstavljala i još uvijek u odredenim segmentima predstavlja isporuka, odnosno transport robe, zbog značajno smanjenog broja letova i pogotovo zatvorenosti aerodroma, zatim ograničenja koje su uvele neke države u koje se treba vršiti isporuka roba. Međutim, pored svih tih poteškoća  proizvodni i izvozni trendovi su na visokom nivou, što oslikava podatak da je u prvom polugodištu 2020. godine izvoz namjenske industrije FBiH veći za 15,62 posto u odnosu na isti period 2019. godine“, potcrtava Džindić.

Jačanje promocije

Kada je, pak, riječ o perpektivama federalne i bosanskohercegovačke namjenske industrije u cjelini te u tom kontekstu i angažmana ekonomske diplomatije, uključujući i eventualno iniciranje regionalne saradnje na planu kreiranja zajedničkih prozvoda za treća tržišta, resorni federalni ministar potvrđuje da na tim poljima ima još mnogo prostora za napredak.

Federalno ministarstvo, energije, rudarstva i industrije u značajnoj mjeri i brojnim aktivnostima utiče na razvoj domaće namjenske industrije, putem grant finansijskih sredstava, mnogim diplomatsko poslovnim kontaktima sa predstavnicima državnog i vojnog vrha u zemljama u kojima se plasiraju proizvodi namjenske industrije,  putem nadzora i kontrole privrednih društava namjenske industrije od strane Federalne direkcije za namjensku industriju koja je u sastavu Ministarstva.

Značajna je uloga bh. diplomatije u promociji i pomoći pri pronalasku kupaca za ovu vrstu robe, naročito u nekim zemljama Srednjeg i Bliskog istoka, ali, naravno, uvijek može više i bolje. Mišljenja smo da bi se naši diplomatski predstavnici morali angažirati u znatno većoj mjeri na tržištu Evropske unije.

Konkretni planovi o regionalnoj saradnji u oblasti namjenske industrije ne postoje, mada individualno privredna društva namjenske industrije u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama ostvaruju izuzetnu saradnju sa kompanijama namjenske industrije iz zemalja regiona po pitanju nabavke repromaterijala, prodaje svojih proizvoda i plasmana na treća tržišta, kao i u nekim razvojnim projektima“, objašnjava Džindić.

Fabrika Vitezit je jedna od rijetkih, ali intenzivno crnih tačaka u priči o bh. namjenskoj industriji. Nekada svjetski propoznatljiva kompanija za prozvodnju različitih vrsta eksploziva davno je prekoračila rub propasti, a pokušaji da se ona barem djelimično spasi za sada ne daju vidljive rezultate.

“Kao što je poznato, nad privrednim društvom Poslovni sistem Vitezit d.o.o. Vitez provodi se stečajni postupak sa ciljem reorganizacije i pokretanja strateške proizvodnje. Radi se o fabrici koja bi proizvodila strateški bitne repromaterijale za proizvodnju namjenskih artikala, a koje danas nabavljamo na inozemnim tržištima, gdje se suočavamo sa određenim poteškoćama prilikom nabavke, kao i u vezi s njihovim kvalitetom. Vrše se aktivnosti na tom projektu, iako malo usporenim intenzitetom“, komentira taj problem Džindić.

namjenska.jpgImage Enlarger

Preuzeto sa: Namjenska industrija BiH ne posustaje ni u pandemiji - Business Magazine (business-magazine.ba)

Avatar
Crni Labud
21 Posts
(Offline)
12
December 7, 2020 - 2:14 am

Solidna procijena stanja i potreba u ratnom zrakoplovstvu BiH. Realno drugo ne možemo ni očekivati u blisko vrijeme... 

https://militaristikablog.word.....asem-nebu/

Avatar
Crni Labud
21 Posts
(Offline)
13
December 7, 2020 - 2:17 am

BH zrakoplovstvoImage Enlarger

Avatar
Crni Labud
21 Posts
(Offline)
14
December 7, 2020 - 2:20 am

Isti izvor, isto tako solidna analiza potreba Kopnene vojske kada je BiH u pitanju. Razumno i racionalno rješnje, koje ne zahtjeva velika ulaganja

https://militaristikablog.word.....snage-bih/

Avatar
Crni Labud
21 Posts
(Offline)
15
December 7, 2020 - 2:21 am

novi bh tenkoviImage Enlarger

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
16
January 22, 2021 - 5:33 pm

Crni Labud said
novi bh tenkoviImage Enlarger

  

Crni Labude, 

 

Možeš li malo više reći o ovome? Koliko je stara ova verzija tenka? Koja generacija? Ko ga pravi? Kakve su specifikacije i performans? 

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
17
January 22, 2021 - 5:34 pm

BRAVO!!!!!

🇧🇦

 

Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH

Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni grada. Projekat je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije, objavljeno je ranije iz Grada Živinice.

Dolazak investicije rezultat je posjete premijera FBiH Fadila Novalića, koji je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije iz ove zemlje, što će izvjesno je rezultirati i implementacijom ovog značajnog projekta.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

– Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo se o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola, kaže Novalić za Vijesti.ba i dodaje:

– Ove dvije fabrike bi na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a naravno rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao. U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi.

Sastanak u Konjicu

Predstavnici firme “Ateşçi” , koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su jučer i Općinu  Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem  i predstavnicima Privrednog društva Igman Konjic.

Kako je objavljeno iz Općine Konjic, cilj posjete bio  je uspostavljanje saradnje sa Općinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.

Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
18
February 5, 2021 - 12:23 am

Igman Konjic završava proceduru prijema još 150 radnika

 
Image Enlarger
 
FOTO: FENA
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić danas su na sastanku u Konjicu razgovarali o aktuelnim i  budućim investicijama na području ove lokalne zajednice.  
 
Što se tiče elektroenergetske djelatnosti Elektroprivrede BiH, kako je nakon sastanka izjavio ministar Džindić, tu je nekoliko projekata, a danas su posebno razgovarali o vjetroparku Bitovnja kod Konjica.

- To je projekt koji je 50 megavata snage, a ukupna investicija iznosi između 150 i 170 miliona KM. Urađena su sva mjerenja i pripreme u prethodnom periodu i radi se o jednom najboljih ekonomskih projekata u ovom dijelu Evrope i očekujemo njegov nastavak, odnosno nakon izvedbenog projekta i gradnju - naveo je Džindić.

Što se tiče dijela vezanog za industriju razgovarano je o proširenju kapaciteta privrednog društva Igman Konjic s obzirom na to da svakodnevno bilježe porast narudžbi.

- Igman Konjic završava proceduru prijema još 150 radnika, radi se o proširenju kapaciteta s obzirom na to da je Igman već za 2021. i 2022. popunjen što se tiče narudžbi i pravimo ugovore za 2023. i 2024. godinu. Dakle, proširenje kapaciteta, nova radna mjesta, kako smo i obećali na početku rada vlade u ovom mandatu. U namjenskoj industriji ponovo povećanje broja radnika – istakao je Džindić.

Direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kazao je da na ovom području ima nekoliko izuzetno važnih projeketa o kojima treba voditi računa, a odnosi se na autoput na koridoru Vc.

- Projektovanje dionice koja ide od Ovčara do ulaska u tunel Prenj je započeto kao donacija Evropske komisije, oni su odabrali projektanta, mi smo dali projektni zadatak koji se sad može dopunuti sa svim onim elementima koje je načelnik prezentirao kao potrebu općine Konjic. U prvom redu kada govorimo o preduzeću Igman, strelištu koje oni koriste, koje ide paralelno sa koridorom, sa poslovnom zonom koja treba priključak na koridor i svim turističkim kapacitetima koje ima općina Konjic, i izgradnji odmorišta - kazao je Terzić.

Dodao je da nastavljaju saradnju sa Općinom Konjic i da su dogovorili sastanke na tehničkom nivou na kojima će se sagledati potrebe te lokalne zajednice.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je zahvalnost svim učesnicima sastanka među kojima su bili i predstavnici Udruženja privrednika te općine. Posebnu pažnju su, kako je kazao, posvetili aktuelnim temamama koje su interesantne za lokalnu zajednicu, dijelu autoputa koji prolazi kroz ovu lokalnu zajednicu, kao i projektima Elektroprivrede BiH na tom području.

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
19
February 16, 2021 - 3:07 pm

U Mostaru i negdje u Tuzlanskom kantonu se trebaju otvoriti jos dvije kompanije namjenske industrije. 

Zna li iko ista vise o tome? 

Takodjer interesatno je da se u Varesu otvara rudnik cinka - sto je jako potrebno namjensko sektoru jer ga mi uvozimo. Ovakav rudnik nas sada cini nezavisnim u ovom dijelu industrije. 

 

https://www.bljesak.info/indus.....ije/338818

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
20
February 25, 2021 - 9:58 am

Prva bosanska haubica na prestižnom sajmu u Abu Dabiju

 

Prva bosanska haubica na prestižnom sajmu u Abu DabijuImage Enlarger

 

Nakon nekoliko godina ispitivanja i testiranja, kako u zemlji tako i u inostranstvu bosanskohercegovačka samovozna haubica H-155 kalibra 155 mm čiji je prototip urađen u BNT-u Novi Travnik otišla je ovih dana na svoj prvi međunarodni veliki sajam vojne opreme i naoružanja u Abu Dabi na prestižni sajam IDEX 2021. 

– Ovo je veliki uspjeh domaće pameti, nadamo se prvim porudžbinama i novim uspjesima domaće namjenske industrije. Radi se o vrlo modernom samohodnom oruđu u standardnom NATO kalibru artiljerijskog naoružanja od 155 mm. To je jedno veoma ozbiljan artiljerijski sistem koji ima automatski punjač sa šest granata. Sa posebnom vrstom municije koja se može proizvoditi u Bosni i Hercegovini, ovo oruđe ima domet preko 40 kilometara.

Tu je također, informacijski sistem vođenja, što znači da posada može automatski zauzeti elemente za gađanje. Vozilo je opremljeno sa GPS sistemom i ono daje svoju lokaciju elementima u elektronskom izviđanju fronta. Prva bosanskohercegovačka haubica u rangu haubica Sora i Nora, koje proizvodi Jugoinport u Srbiji. Za razliku od tih samohodnih haubica, bh. haubica je puno lakša i dosta jeftinija. Prednost je i to što Bratstvo Novi Travnik ne mora uvoziti određene komponente hidraulične opreme – pojasnio je za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Forum Timezone: America/New_York
All RSS Show Stats
Administrators:
admin
Moderators:
moderator1
KBS1
Drina
Agora12
BosMan_2020
5ir
Stanak
leopard 007
roki1
Istok
dzan2019
Walter-1953
Zirokopter
Sarajevo92
Top Posters:
Omladinac: 110
Crni Labud: 21
Amkos: 8
visitor1: 2
Saraj: 1
Newest Members:
Shannonphode
JamesSkank
VerifproSot
MichaelRed
Chesterbials
RobertRit
AnthonyLem
AlbertSog
Willardjax
AndrewJoype
Forum Stats:
Groups: 2
Forums: 14
Topics: 83
Posts: 766

 

Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 63
Moderators: 14
Admins: 1
Most Users Ever Online: 62
Currently Online:
Guest(s) 1
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)