Skip to content Skip to footer

Avatar
Log In
Please consider registering
Guest
Forum


PretraživanjeOpcije forumaMinimalna dužina: 3 slova / Maksimalna dužina slova: 84 slova
Registracija Lost password?
sp_TopicIcon
Srbizacija i Hrvatizacija Bosne i Bošnjaka
RSS
Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
1
January 12, 2021 - 1:47 pm

SRBIJA NA NOGAMA ZBOG OBJAVE NA TWITTERU: "U 17. vijeku u BiH nije bilo ni Srba ni Hrvata!"

Bili su pravoslavni, katolički i muslimanski Bošnjaci koji su govorili bosanskim jezikom.

Jedna korisnica društvene mreže Twitter objavila ja na svom nalogu da Srbi, kao ni Hrvati, nisu postojali u 17. stoljeću u Bosni i Hercegovini. Ona je napisala da su postojali samo katolički, pravoslavni i muslimanski Bošnjaci, koji su pričali bosanski jezik. 

Mediji u Srbiji pišu da je "zbog ovakve provokacije pokrenuta rasprava ogromnih razmjera". 

407303_viber-image-2021-01-11-14-50-42_iff.jpg?1610376626Image Enlarger

Neki mediji u Srbiji tvrde da je historija demantirala "ovakve provokativne tvrdnje", ne navodeći konkretne argumente. 

Jedan korisnik Twittera citirao je pjesmu Safvet-bega Bašagića objavljenu 1891. godine u listu “Bošnjak” pod nazivom “Pjesma Bošnjaku”.

"Znaš Bošnjače, nije davno bilo

 

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta

Kad u našoj Bosni ponositoj

I junačkoj zemlji Hercegovoj

Od Trebinja to Brodskijeh vrata

Nije bilo Srba ni Hrvata

A danas se kroz svoje hire

Oba stranca ko u svome šire

Oba su nas gosta saletila

Da nam otmu najsvetije blago

Naše ime ponosno i drago."

 

https://www.slobodna-bosna.ba/.....rvata.html

Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
2
January 12, 2021 - 1:50 pm

Ovo što je djevojka napisala je istina. 

Ali po što su Beograd i Zagreb tumačili historiju ovog podneblja u zadnjih 100-150 godina, teško im je progutat činjenice koje ruše njihove laži. 

A bolje im je da se naviknu, jer kako mlade generacije Bošnjaka stasavaju, činjenice će biti sve glasnije. 

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
3
January 12, 2021 - 2:27 pm

Poznata Srbijanska historičarka Dr. Olga Žirojević lijepo govori da su Srbi dolazili u Bosnu "za Turcima" i da Srba u Bosni nije bilo prije toga. I to da su dolazili tako što su im Turci nudili bolji život, veća prava i bolje privilegije u Bosni nego što su Srbi imali u Srbiji pod svojim vladarima.  

 

Pogledajte specifično dio oko 1:05 kada Dr. Žirojević govori da su Srbi išli za Turcima u "prema severu, severo-zapadu."  E sad pogledajte na mapu iz 16-17 vijeka, šta je tačno bilo sjeverno i sjeverozapadno od tadašnje Srbije, to jest, Raške. Pa naravno, radi se o Bosni. 

Avatar
Agora12
319 Posts
(Offline)
4
March 8, 2021 - 7:15 am

NAPUŠTANJE BOŠNJAŠTVA: Nacionalizacija bosanskih pravoslavaca

 

Nacije na prostoru Balkana nisu postoja do kraja 18-og i početka 19-og stoljeća. Formiranje nacija javlja se nakon oslobođenja od osmanske vladavine, koji su rezultirali diferencijaciju Bošnjaka na tri religijske skupine, koje su u konačnici dobile svoj nacionalni Srpski i Hrvatski oblik.

Za razliku od mnogih zapadno-europskih zemalja, gdje je neprijatelj građanskih aspiracija bio unutrašnji feudalni vladajući sloj povezan sa crkvenim krugovima i uopće sistem vladavine po pravu naslijeđa, a gdje je antifeudalnu borbu vodilo građanstvo, u susjednim nam zemljama, osobito Srbiji, nosilac nacionalne emancipacije nije bilo razvijeno socijalno, kulturno i politički izgrađeno građanstvo, već zaostalo primitivno seljaštvo. Ideju nacionalnih sloboda i stvaranje nacionalne države nosili su seljaci i njihovi lideri, seoski knezovi i trgovci, a tada veoma malobrojno i slabo građanstvo je pratilo seljake. Ideja procesa nacionalne emancipacije u našim krajevima se zasnivala na patrijarhalnim odnosima i plemenskoj jednakosti, vjerskoj netrpeljivosti i gladi za zemljom, dok je građanstvo bilo povezano sa vlastodršcima i sistemom ekonomije Osmanskog carstva. (Filipović: 2007).

Za realizaciju srpskih nacionalnih koncepcija bilo je najvažnije da se pridobiju široke narodne mase u neoslobođenim oblastima, koji imaju zajednički jezik, to se odnosilo i na Bosnu, i na Hercegovinu. Zato se moralo pristupiti sistematskoj i organiziranoj propagandi, a najviše mogućnosti u tom pravcu pružala je ojačana srpska država. Za propaganda takvih ideja bio je zadužen ministar Srbije Ilija Garašanin, koji je u svom djelu Načertanije iz 1844.godine, zacrtao osnovne ideje u nacionalno- političkoj akciji. U Načertanijama se ističe da se “na istočna vjeroispovjedanja Bošnjaka neće biti za Srbiji težak zadatak uticati.” (Garašanin: 1844)

Kolika su bila nastojanja da se kod bosanskih pravoslavaca ugradi srpska nacionalna svijesti, govori činjenica da se poslije 1863.godine javila potreba za osnivanjem društva za širenje srpskog imena u Bosni.

Kako navodi historičar i direktor Zemaljskog muzeja u Sarajevu od 1926. do 1936. godine član SANU-a Vladislav Skarić, društvo sa sjedištem u Sarajevu: “ uzimalo je sebi u zadatak da iskorijenjuje podrugljivo ime Vlaha, a da uvodi ime Srbin. Skarić također navodi da su u takvim nastojanjima bili najaktivniji trgovci i srednja klasa.

Duše svega toga, čini se, bio je učitelj Teofil Bogoljub Petranović”, koji je inače kaluđer, rodom iz Drniša u Dalmaciji, “Društveni članovi izlazili su na sarajevske carine pa dočekivali seljake kojima su govorili da ne treba da se zovu hrišćani nego Srbi” (Hadžijahić:1974). 

Pored trgovaca, ovu ideju su podržali prosvjetni radnici koji su sprovodili nacionalnu agitaciju. Između ostalih toj populaciji pripada i Vaso Pelagić, koji će se smatrati kao prvi južnoslavenski sociolog.

“Svaki učitelj treba da nauči prvo svoje učenike, a posle svu ostalu varošku diečicu koia gođ umeju govoriti: da kad jih kogođ upita: šta si ti mladiću? Pa da mladić na to pitanje odma odgovori: ia sam Srbin. Dobro bi bilo kad bi se neki dobri ljudi našli koji bi diečici po koju kraicaru zato darivali, da se tim u njima još većma pobuđuje revnost k tome odgovori” (Pelagić: 1867). 

Srpsko shvatanje vlastite nacionalnosti je uvelike proizašlo koncem dvanaestog stoljeća iz štokavskog jezika, koji je dotjerao Vuk Karadžić. Tijekom prve polovice devetnaestoga stoljeća Vuk je, uglavnom djelujući iz Beča, sačinio velik broj knjiga, rječnika, prijevod Novog Zavjeta i brojne zbirke narodnih priča.

Za Karadžića se poklapalo, štokavski sa srpskim, pa je svako ko ga je govorio sve tamo do Dubrovnika, bez obzira koliko ga je dobro znao, bio Srbin, baš kao što je za Starčevića svako takav bio Hrvat.

Srpska nacionalna svijest je definitivno prodrla u najšire mase pravoslavnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, tako da se može sa punom razlogom tvrditi da među pravoslavcima tog vremena nije bilo zainteresovanosti za ideju bošnjaštva.

Također, može se tvrditi da je već prije austrougarske okupacije srpska nacionalna ideologija među bosanskim pravoslavcima našla svoj jak odraz.

Link: NAPUŠTANJE BOŠNJAŠTVA: Nacionalizacija bosanskih pravoslavaca 📜 Диѣк (dijak.online)

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
5
March 19, 2021 - 11:40 pm

Agora, ovo je jedan odličan tekst. Kako si ovo našla?

Avatar
Agora12
319 Posts
(Offline)
6
March 22, 2021 - 8:14 am

KBS1 said
Agora, ovo je jedan odličan tekst. Kako si ovo našla?

  

Ovo je stranica, na kojoj sam našla tekst, čitam je već duže vrijeme i ima dosta dobrih stvari. Također različite su tematike i tekstovi, najviše o historiji Bosne i Hercegovine, od antičkog doba pa sve do danas. 

Dijak Iz historije učimo da od historije ne učimo 📜 Диѣк

Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
7
March 23, 2021 - 12:01 am

Pjesma Bošnjaku

Znaš Bošnjače, nije davno bilo

Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta

Kad u našoj Bosni ponositoj

I junačkoj zemlji Hercegovoj

Od Trebinja to Brodskijeh vrata

Nije bilo Srba ni Hrvata

A danas se kroz svoje hire

Oba stranca ko u svome šire

Oba su nas gosta saletila

Da nam otmu najsvetije blago

Naše ima ponosno i drago.

 

("Pjesma Bošnjaku", list "Bošnjak" u izdanju 2.7.1891., autor Safvet-beg Bašagić)

Forum Timezone: America/New_York
All RSS Show Stats
Administrators:
admin
Moderators:
moderator1
KBS1
Drina
Agora12
BosMan_2020
5ir
Stanak
leopard 007
roki1
Istok
dzan2019
Walter-1953
Zirokopter
Sarajevo92
Top Posters:
Omladinac: 110
Crni Labud: 21
Amkos: 8
visitor1: 2
Saraj: 1
Newest Members:
MichaelRed
Chesterbials
RobertRit
AnthonyLem
AlbertSog
Willardjax
AndrewJoype
Jameswrene
imuyixotnu
ayqajogq
Forum Stats:
Groups: 2
Forums: 14
Topics: 83
Posts: 766

 

Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 60
Moderators: 14
Admins: 1
Most Users Ever Online: 62
Currently Online:
Guest(s) 2
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)