Skip to content Skip to footer

Avatar
Log In
Please consider registering
Guest
Forum


PretraživanjeOpcije forumaMinimalna dužina: 3 slova / Maksimalna dužina slova: 84 slova
Registracija Lost password?
sp_TopicIcon
Mali Schengen ili Ekonomska Velika Srbija
RSS
Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
1
October 18, 2020 - 1:23 am

Na stranu neke teoretske ekonomske prednosti protoka robe ili ljudi, gledajući cjelokupno državno uređenje BiH i cjelokupnu situaciju između BiH i Srbije, Mali Schengen je vjerovatno i najlukaviji pokušaj Srbije da uspostavi Veliku Srbiju u BIH do danas - ali ovaj put ne vojnim nego ekonomskim putem.

Koristeći Dejtonsku luđačku košulju koja onemogućuje BiH da se brani i svoje lokalne kvislinge koji vjerno opstruiraju društveno-politički progres u BiH, Mali Schengen bi stavio BH firme u podređen položaj da pariraju ekonomskoj najezdi Srbije, a nikako fer ekonomskom nadmetanju, dovodeći do preuzimanja BH tržišta od strane Srbije. To bi se desilo tako štoo bi zahvaljujući Dejtonu, putem svojih kvislinga Srbija nastavila da stvara tenzije u BiH, time stalno držeći BiH na ivici rata i plašeći strane investitore da ne ulažu u nestabilnu BiH kad mogu u stabilnu Srbiju.

Investitori, podložni sigurnosti koja je osnovni faktor pri kojem biraju svoje investicije, bi tako umjesto u "nesigurnu" BiH nastavili višestruko veća ulaganja u "sigurniju" Srbiju, time pružajući Srbijanskim firmama kapitalnu nadmoć nad BH firmama, dok u isto vrijeme zakoni Malog Schengena bi onemogućili BH vlast da štite BH firme od nepravedno stećene ekonomske nadmoći bolje finansiranih Srpskih firmi.

Vremenom, taj imbalans bolje kapitaliziranih Srbijanskih firmi bi doveo do dominacije BH tržišta od strane Srbijanskih firmi i isto tako laganom ali neizbježnom kolapsu ili preuzimanju BH firmi. To bi dovelo do veće nezaposlenosti u BIH i većim iseljavanjem, ali također i većim brojem BH građana u podređenom položaju.

1992 smo bili napadnuti jer nismo htjeli u uniju sa genocidnim budalama - i sada nam se servira opet unija sa opet istim budalama. Ništa gore se nije serviralo Bošnjacima odavno. Zašto naši lideri ne gledaju opštu i praktičnu situaciju umjesto samo kopirajući ono što je nekad funkcioniralo u zemljama koje su bile ravnopravne?

Vidila žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu. 

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
2
October 18, 2020 - 1:25 am

Odlican tekst na ovu temu na Stav. ba - ovo bi svakome preporucio da procita!!!!

 

NA PROSTORU S “VIŠKOM POVIJESTI”: “MALI SCHENGEN” – VELIKA SRBIJA I VELIKA ALBANIJA

Ideja “malog Schengena”, kao pokrića za “reintegraciju regiona”, izazivala je od početka veliki entuzijazam i oduševljenje u dvjema “zapadnobalkanskim” prijestolnicama – u Beogradu i Tirani. To i jeste razumljivo jer se, u suštini, radi o stavljanju čitavog prostora Zapadnog Balkana pod utjecaj i kontrolu tih dviju lokalnih adresa

 

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

Poprilično je nezapaženo u ovdašnjim medijima i javnosti prošla vijest da je uspostava “malog Schengena” jedna od tačaka sporazuma koji su u Washingtonu u ime Srbije i Kosova potpisali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti. Ovaj dio sporazuma, podnaslova “ekonomska normalizacija”, podrazumijeva, između ostalog, i tačku koja kaže da će se potpisnici priključiti zoni “mini Schengena”, koju su u novembru 2019. godine najavile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, te da će u potpunosti koristiti njegove pogodnosti.

Već smo u Stavu pisali o ovoj vrlo opasnoj ideji označivši je kao “Mali Schengen – veliki belaj”. Tada je ova ideja dolazila na krilima Macronovog javnog zatvaranja vrata Evropske unije za Albaniju i Makedoniju – a time, naravno, i za Bosnu i Hercegovinu i ostale – na tragu “Francuske strategije za Zapadni Balkan”, u kojoj stoji da će Francuska razvojna agencija podržavati i ohrabrivati “regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana”. Danas se, pak, čini da takva ideja ima i punu podršku Trumpove administracije.

PRIČA O VELIKIM I MALIM RIBAMA

Naravno, ideja “malog Schengena”, kao pokrića za “reintegraciju regiona”, izazivala je od početka veliki entuzijazam i oduševljenje u dvjema “zapadnobalkanskim” prijestolnicama – u Beogradu i Tirani. To i jeste razumljivo jer se, u suštini, radi o stavljanju čitavog prostora Zapadnog Balkana pod utjecaj i kontrolu tih dviju lokalnih adresa. Da ponovimo ranije iznesene zaključke, koji i dalje stoje: “Beograd bi ‘malim Schengenom’ ostvario ono što nije uspio oružanom agresijom, ujedinio Srbe Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, pa čak i Makedonije. Tirana bi se, s druge strane, bez velikog truda i bilo kakvog rizika, nametnula kao jedina adresa za albansku populaciju Zapadne Makedonije, Kosova, ali i Crne Gore. Sve ostalo bilo bi pitanje protoka dovoljno vremena i povoljnih geopolitičkih okolnosti te prije ili kasnije bi i de facto i de jure dobili dvije nove države – Veliku Srbiju i Veliku Albaniju. Potpuni bi gubitnici bili Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, te autohtona lokalna politička elita u Prištini. Šta bi sve to značilo za Bošnjake, Makedonce i Crnogorce kao narode, strašno je i pomisliti.”

Činjenica da je izborna pobjeda velikosrpskog i prosrpskog bloka u Crnoj Gori pozdravljena i od određenog broja formalnih i neformalnih glasnogovornika zapadnih interesa, potpisivanje već spomenutog sporazuma u Washingtonu te najavljena posjeta Sarajevu specijalnog izaslanika američkog State Departmenta za Balkan Matthewa Palmera, koji se već izjasnio kao pristalica “reintegracija regiona”, sugerira da je “mali Schengen” poželjan za dobar dio zapadnih država prije svega jer se u međunarodnim odnosima, posebno u kontekstu odnosa velikih prema malima, uglavnom barata s mjerljivim i konkretnim kategorijama. Srbi i Albanci dva su najveća naroda na Zapadnom Balkanu, a zadovoljavanje njihovih apetita, koje bi uz to donijelo i konačno rješavanje njihovih međusobnih historijskih sukoba, bilo bi izuzetno poželjno. Time bi se i drastično smanjili efekti Zapadu mrske “balkanizacije”, a što je pejorativni termin za postojanje mnogo malih, ali suverenih država koje se percipiraju kao izvor kontinentalne nestabilnosti i permanentne nesigurnosti jer olakšavaju potencijalni prodor “istočnih sila” u evropsko zadnje dvorište. Od Beograda i Tirane stvorili bi se saveznici i dužnici, čime bi ih se vjerovatno trajno udaljilo od Rusije koja im više ne bi imala šta konkretno ponuditi. S druge strane, gubitnici “malog Schengena” – Bošnjaci, Makedonci i Crnogorci – mali su narodi, sabijeni tek na dijelove vlastitih država, kojima je zajedničko da ih se konstantno osporava ne samo kao državotvorne nacije već čak i kao zasebne narode. Kada se na to sve doda da Srbi i Albanci imaju znatan broj sunarodnjaka u sve tri države, ili barem u njihovim dijelovima, zbog čega Bošnjaci, Makedonci i Crnogorci ne mogu voditi samostalnu državnu politiku, onda se može uvidjeti razlika u konkretnoj političkoj težini između “velikih i malih” na Zapadnom Balkanu.

“KRNJI REGION” UMJESTO “KRNJE  JUGOSLAVIJE”

Upozoravali smo da je “izazov koji stoji pred bošnjačkom politikom vrlo težak, jer one kapije kroz koje smo željeli ući zatvorile su se, a otvaraju se ‘dveriֹ kroz koje nemamo interes da prolazimo, mada nas se već sada lagano gurka i podstiče u tom smjeru”, te apelirali kako “bošnjačka politika mora usvojiti temeljni i osnovni princip da, kada je već evropska perspektiva odgođena, svakako nema niti može biti bilo kakvih ‘brisanja granica’ ili ‘regionalnih integracija’ Bosne i Hercegovine koje nisu u bošnjačkom interesu, naročito sa Srbijom”, te da “ko god i koliko god zagovarao ideju ‘mini Schengena’, ideju koja je dugoročno daleko gora nego bilo kakva ‘krnja Jugoslavija’, Bošnjaci je naprosto moraju odbaciti takvom žestinom, čvrstinom i nedvosmislenošću da nikome više nikada ne padne napamet da za nju lobira kod naših predstavnika”.

No, uprkos svemu, uprkos toj očitoj opasnosti za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, postoji problem činjenice da ideja “regionalnih integracija” ili neke varijante obnovljene neojugoslavije ipak ima nemali broj pristalica u Bosni i Hercegovini, ne samo u srpskom političkom korpusu već i u samom Sarajevu. Ne radi se tu samo o nereformiranim jugonostalgicima već i onima koji i dalje, uprkos svemu, nisu spremni razmišljati o Bosni i Hercegovini kao državi potpuno, oduvijek i zauvijek, zasebnoj od susjeda i zajedničke prošlosti. Čini se da je ovaj fenomen prije svega posljedica načina na koji se tretira sam čin stjecanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jer se on u znatnom dijelu bošnjačke javnosti posmatra i shvata kao neki iznuđeni potez, nešto na šta se odlučilo jer nije bilo druge, jer je velikosrpski šovinizam ostanak Bošnjaka u Jugoslaviji činio nemogućim. Samim tim, i ideja povratka Jugoslavije, nekih novih “integracija” i “reintegracija”, u kojima je srpski šovinizam naizgled upristojen ili zauzdan, i dalje ima svoje pristalice i legitimitet u javnosti. Takvi bi ponovo pokušali da žive zabludu koja nas je već jednom dovela pred ponor nestanka.

Nezavisnost, državnost i suverenost, opredijeljenost za svoj i samo svoj put u budućnost u dobrom dijelu bošnjačke javnosti ne razumijeva se kao neki hiljadugodišnji san, kao što je to, recimo, slučaj u Hrvatskoj, nešto čemu se treba i mora težiti ma o kakvom se historijskom trenutku radi, već više kao jedno od prelaznih stanja u kojem su se Bošnjaci našli spletom historijskih okolnosti. Takav nejasan i neizgrađen stav jednog dijela javnosti i jeste razlog zašto je ideja “regiona”, bio on integriran ili ne bio, i dalje sasvim legitimna u bošnjačkom političkom diskursu, te zašto Bošnjacima nedostaje agresivne i eksplicitno suverenističke političke ideje i zašto je “mali Schengen” toliko opasan. Ako na ovo dodamo da ideje “reintegracije” sve više počinju zagovarati ne samo iz Evropske unije već i iz Sjedinjenih Američkih Država, na čije su pritiske i lobiranje Bošnjaci tradicionalno politički osjetljivi, onda sve dobija mnogo zlokobnije obrise.

 

https://stav.ba/na-prostoru-s-.....-albanija/

Avatar
admin
160 Posts
(Offline)
3
October 29, 2020 - 1:56 pm

Nazalost Bosnjacki "lideri" nastavljaju da rade protiv interesa Bosnjackog naroda. Laz je da je Mali Schengen (citaj Velika Srbija) nekakav preduslov daljnjeg napretka BiH. Ova ideja je obican prijedlog Beograda EUu, a EU misli da je dobra ideja (jer EU ne mora da misli o interesima Bosnjaka) i kao takvu je pruza kao prijedlog BiH, sto bi naravno Bosnjacki lideri (da imaju i malo mozga i da gledaju Bosnjacke interese) trebali glatko odbiti.

Uzas jedan. 

 

Turković: Novi razvoj događaja na međunarodnom planu, Mali Šengen postaje dio Berlinskog procesa

 
 

Turković: Novi razvoj događaja na međunarodnom planu, Mali Šengen postaje dio Berlinskog procesaImage EnlargerBiH bi se mogla pridružiti inicijativi EU 10.11.2020. (Foto: D. Ć./Klix.ba)

 
S obzirom na to da postoje različite interpretacije Malog Šengena u javnosti ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je ukazala na najnoviji razvoj dešavanja na međunarodnom planu kada je u pitanju regionalna saradnja i ova inicijativa.

"Kako bi se u budućnosti iskoristila ova šansa za razvoj bh. ekonomije i unapređenje međusobne saradnje u regionu, te otklonile prisutne dileme i nedoumice, željela bih naglasiti da nedavni sastanci održani u okviru Berlinskog procesa donose novu dimenziju u odnosima između regiona i EU.

U sklopu priprema koje države učesnice obavljaju povodom predstojećeg Samita Berlinskog procesa, razmatra se usvajanje Nacrta izjave Zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), što bi u praksi trebalo značiti da će se inicijativa Mali Šengen inkorporirati u CRM, a samim tim i postati integralni dio Berlinskog procesa", saopćila je ona.

Ističe da Evropska unija planira, putem Berlinskog procesa, inicijativu Mali Šengen prihvatiti kao svoju, "što bi trebalo pružiti dodatno povjerenje u ovu inicijativu, a u konačnici donijeti brojne benefite zemljama regiona i ubrzati ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU".

"S obzirom da je na predstojećem Samitu Berlinskog procesa u Sofiji predviđeno usvajanje ove deklaracije (CRM) od svih učesnika, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine iniciralo je da Vijeće ministara BiH pripremi prijedlog u vezi ove deklaracije (CRM) i dostavi ga Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na razmatranje i usvajanje.

Nakon što Predsjedništvo usvoji deklaraciju CRM, Bosna i Hercegovina bi se mogla pridružiti ovoj inicijativi na Samitu 10.11.2020. godine u Sofiji", napisala je ona.

Podsjetila je i to da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine Zaključkom od 17. 9. 2020. godine zadužilo Vijeće ministara za pripremu cjelovite analize interesa i koristi BiH pristupanjem inicijativi Mali Šengen.

 
Avatar
Omladinac
110 Posts
(Offline)
4
December 24, 2020 - 5:36 am

SVJETSKI POZNATI EKONOMIST PRIZEMLJIO VUČIĆA: „Ne vidim smisao u Malom Schengenu“!

 

Svjetski poznati ekonomist Branko Milanović izjavio je da ne vidi smisao u "malom Schengenu", ocjenjujući da je u Srbiji stalno prisutna tendencija da se sa nekim ujedinjuje i kasnije kroz ratove razjedinjuje.

Milanović je za novi broj nedjeljnika „Vreme“ rekao da trgovina jeste važna i da nju treba osloboditi carina, ali je dodao da je "situacija potpuno nesređena da bi mogla dovesti do normalizacije cirkulacije radne snage".

Prema njegovim riječima, Srbija nema previše izbora, a "strategije sjedenja na četiri stolice možda bi se držao i neko drugi ko bi bio na vlasti".

Kako je ocijenio, članstvo Srbije u Evropskoj uniji je iluzija, navodeći da do članstva "neće doći u bližoj budućnost, a da je pitanje i da li će se bilo kada i desiti".

"To znači da ne možete da se orijentišete samo na tu stranu, već morate i prema drugima, uključujući Kinu koja postaje sve značajniji investitor, Rusiju zbog nekih drugih interesa kao što su Kosovo i energija, ili Ameriku koja je najveća svetska sila", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, jedina balkanska zemlja koja "u narednih 20 ili 30 godina" može da se nađe među članicama EU je Crna Gora "zato što je mala, u sastavu je NATO".

Milanović je rekao da se usljed pandemije koronavirusa ubrzava tehnološki razvoj, "imamo vakcinu do koje se najbrže došlo u ljudskoj istoriji" i dodao je da do nekih stvari ne bi došlo da nije bilo pandemije.

"Ako želimo da budemo sasvim korektni, dobar efekat svega ovoga je globalizacija rada, jer ona omogućava da čovek može da radi sa bilo kog mesta u svetu. Globalizacija rada samo se nadovezala na globalizaciju kapitalizma, koja je već odavno uzela maha", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, globalizacija rada može imati dobre efekte jer Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu.

"To što je Srbija iskoristila u IT sektoru moglo bi da se proširi i na druge oblasti, tako da će se povećavati broj ljudi koji rade za strane kompanije a ne prelaze granice zemlje, što će biti dodatak i za mnoge druge zemlje sa kvalifikovanom, jeftinom radnom snagom", ocijenio je ekonomist.

https://www.slobodna-bosna.ba/.....ngenu.html

Avatar
KBS1
195 Posts
(Offline)
5
December 24, 2020 - 5:55 am

Omladinac said

SVJETSKI POZNATI EKONOMIST PRIZEMLJIO VUČIĆA: „Ne vidim smisao u Malom Schengenu“!

 

Svjetski poznati ekonomist Branko Milanović izjavio je da ne vidi smisao u "malom Schengenu", ocjenjujući da je u Srbiji stalno prisutna tendencija da se sa nekim ujedinjuje i kasnije kroz ratove razjedinjuje.

Milanović je za novi broj nedjeljnika „Vreme“ rekao da trgovina jeste važna i da nju treba osloboditi carina, ali je dodao da je "situacija potpuno nesređena da bi mogla dovesti do normalizacije cirkulacije radne snage".
Prema njegovim riječima, Srbija nema previše izbora, a "strategije sjedenja na četiri stolice možda bi se držao i neko drugi ko bi bio na vlasti".
Kako je ocijenio, članstvo Srbije u Evropskoj uniji je iluzija, navodeći da do članstva "neće doći u bližoj budućnost, a da je pitanje i da li će se bilo kada i desiti".

"To znači da ne možete da se orijentišete samo na tu stranu, već morate i prema drugima, uključujući Kinu koja postaje sve značajniji investitor, Rusiju zbog nekih drugih interesa kao što su Kosovo i energija, ili Ameriku koja je najveća svetska sila", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, jedina balkanska zemlja koja "u narednih 20 ili 30 godina" može da se nađe među članicama EU je Crna Gora "zato što je mala, u sastavu je NATO".

Milanović je rekao da se usljed pandemije koronavirusa ubrzava tehnološki razvoj, "imamo vakcinu do koje se najbrže došlo u ljudskoj istoriji" i dodao je da do nekih stvari ne bi došlo da nije bilo pandemije.

"Ako želimo da budemo sasvim korektni, dobar efekat svega ovoga je globalizacija rada, jer ona omogućava da čovek može da radi sa bilo kog mesta u svetu. Globalizacija rada samo se nadovezala na globalizaciju kapitalizma, koja je već odavno uzela maha", kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, globalizacija rada može imati dobre efekte jer Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu.

"To što je Srbija iskoristila u IT sektoru moglo bi da se proširi i na druge oblasti, tako da će se povećavati broj ljudi koji rade za strane kompanije a ne prelaze granice zemlje, što će biti dodatak i za mnoge druge zemlje sa kvalifikovanom, jeftinom radnom snagom", ocijenio je ekonomist.

https://www.slobodna-bosna.ba/.....ngenu.html

  

Napokon glas razuma po ovom pitanju. Naravno, on dolazi od nekoga sa tačke gledišta iz Srbije ali počinje sa prirodnom logikom da prvo sagledaš sređenost situacije među državama prije nego potpišeš nešto ovako. Drugim riječima, ravnopravnost stranaka u ovakvom ugovoru je preduslov uspjeha tog ugovora - a ovdje se time niko ne bavi. 

Forum Timezone: America/New_York
All RSS Show Stats
Administrators:
admin
Moderators:
moderator1
KBS1
Drina
Agora12
BosMan_2020
5ir
Stanak
leopard 007
roki1
Istok
dzan2019
Walter-1953
Zirokopter
Sarajevo92
Top Posters:
Omladinac: 110
Crni Labud: 21
Amkos: 8
visitor1: 2
Saraj: 1
Newest Members:
MichaelRed
Chesterbials
RobertRit
AnthonyLem
AlbertSog
Willardjax
AndrewJoype
Jameswrene
imuyixotnu
ayqajogq
Forum Stats:
Groups: 2
Forums: 14
Topics: 83
Posts: 766

 

Member Stats:
Guest Posters: 0
Members: 60
Moderators: 14
Admins: 1
Most Users Ever Online: 62
Currently Online:
Guest(s) 2
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)